Beste geïnteresseerde in Waarderende Gemeenteopbouw,

Graag nodigen wij u uit (opnieuw) kennis te nemen van onze website www.waarderendegemeenteopbouw.nl in verband met nieuwe ontwikkelingen en ook nodigen wij u graag uit om uw ervaringen op de website te laten plaatsen en zo met elkaar te delen. De website ruimt daar graag plaats voor in. Sterker nog: het fungeren als ontmoetingsplaats is onze eigenlijke functie.

I Waarderende Gemeenteopbouw slaat aan

 In tal van lokale gemeenschappen van vele kerken. Zij stimuleren elkaar ook, naar het lijkt. Zo begon de katholieke geloofsgemeenschap in Oosterbeek dit voorjaar een proces van revitalisering met een gesprek over de vragen: 

1. Welke zijn jouw beste ervaringen met de geloofsgemeenschap van St. Bernulphus?
2. Zijn er in de afgelopen jaren momenten, situaties geweest waarin je het fijn vond bij deze gemeenschap te horen? Wat zou je graag willen behouden eventueel uitbouwen? Hoe zou jij daar aan mee willen/kunnen werken?
3. Waar droom je van? Hoe zou je daar aan willen/kunnen werken?

De protestantse gemeente in diezelfde plaats startte in september een gemeente-breed proces onder het motto: ‘Op weg naar een vertrouwensvolle gemeente’. Het proces zal beginnen met een gesprek over de vraag: “Wat was voor u een waardevolle ervaring met de gemeente die u niet snel zult vergeten?” Wanneer dacht u: “Ik ben blij dat ik lid ben van deze gemeente?” In gesprek met elkaar willen we dan ontdekken welke dimensie van gemeente-zijn daarin naar voren kwam? *omgang met God, *gemeenschap met elkaar, * dienst aan de wereld.
Ook op regionaal niveau (vooral classes) is er aandacht voor WG. Op 25 september staat het op de agenda van de classis Dordrecht (scriba mevr. Riet Smid).
Vermeld mag hier ook worden de samenwerking op dit terrein tussen de drie hogescholen: CHE (Christelijke Hogeschool Ede), Fontys (Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing, Utrecht kath.) en Windesheim (Christelijke Hogeschool Windesheim) .

II Evangelii Gaudium en Goede Wijn

Ook is er een aansluiting met naar vernieuwing strevende theologen en kerkelijke ambtsdragers. Reeds werd op onze website gewezen op verschillende publicaties en uitspraken, zoals die van paus Johannes XXIII en ook is er een relatie met het denken van de hervormde theoloog Gerrit de Knijff. Het meest recent is een bijdrage van Roelf Haan (was hoogleraar Economie aan de VU en algemeen directeur IKON). In een boeiend artikel (startpagina website) wijst hij op de ‘verrassende parallellen’ tussen ‘Evangelii Gaudium ‘ (Paus Franciscus) en de lijnen en uitgangspunten van ‘Goede Wijn’. Haan concludeert: ‘Katholieken die zich willen inzetten voor de opbouw van lokale geloofsgemeenschappen en die zich geïnspireerd weten door Waarderende Gemeenteopbouw , vinden in deze pauselijke exhortatie (aansporing) krachtige steun’.

III Positieve of generatieve vragen en thema’s?

De positieve benadering is waardevol zo blijkt uit tal van waarnemingen. Het wordt ook sterk beklemtoond door Gervase R. Bushe (www.gervasebushe.ca/AIpos.pdf ). De positieve benadering werkt door in themastelling, de sfeer, relaties. Tegelijkertijd benadrukt hij dat het uiteindelijk niet gaat om die positieve verhalen maar om het daarachterliggende doel: ‘ to generate a new and better future’. Bushe poneert daarom de stelling dat vragen en thema’s generatief moeten zijn, dwz energie moet genereren. (Die terminologie doet denken aan het beroemde boek van Paulo Freire, pedagogie van de onderdrukten, 1971, waarin het begrip generatief thema centraal staat). Vanuit het gezichtspunt van de generativiteit stelt Bushe dat ook negatieve verhalen bij gelegenheid een generatieve werking kunnen hebben en dat er daarom ruimte voor moet zijn. Een prachtige illustratie daarvan geeft (ds) Petra Doorn in een artikel waarmee zij het proces van WG in Oosterbeek inleidt. Een zeer triest ervaringsverhaal, zo blijkt in haar ervaringsverhaal , belemmert niet de vernieuwing, maar genereert extra energie om ons te wijden aan vernieuwing.

IV WKO-bulletin mei 2013

Vorig jaar verscheen n.a.v. het verschijnen van ́Goede Wijn ́ een special van het bulletin van het Werkverband voor Kerkelijk Opbouwwerkers. Hierin staan een uitgebreide recensie, een theologische beschouwing, praktijkervaringen, een artikel over talent en leiderschap, ervaringsverhalen, en recensies van gerelateerde literatuur. Deze artikelen zijn inmiddels ook op de website geplaatst.

V Tenslotte

Zo zou er nog meer te noemen zijn.
Reden te meer u uitte nodigen voor het eerst of opnieuw kennis te nemen van onze website en ook u te vragen uw ervaringen hierop te plaatsen en met elkaar te delen en zo de verdere ontwikkeling van Waarderende Gemeenteopbouw te stimuleren. Het is de moeite waard, want WG lijkt ons voor de bloei van gemeente en parochie van grote betekenis. Haar geheim schuilt mogelijk in drie karakteristieken van WG: zij is:
1) effectief; de weg is begaanbaar in tal van situaties en op alle niveaus.
2) geboden; zij doorbreekt het malaisegevoel, het gesomber en getalm.
3) legitiem; zij gaat uit van Bijbelse waarden als vertrouwen, omkeer, het gelijkblijvende thema: mystiek, koinonia, diaconia.

Namens de coördinatiegroep Waarderende Gemeenteopbouw,

Nico Belo, voorzitter coördinatiegroep Leen van Doorn, webmaster